Kurz eura opäť klesol hlboko pod úroveň 1,31 USD/EUR

17.04.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 17. apríla (TASR) - Spoločná európska mena uprostred týždňa výrazne oslabila, informovala agentúra DPA. Dnes podvečer sa predávala po 1,3040 USD, teda približne ako na začiatku týždňa. To znamená, že euro si nedokázalo udržať svoje výrazné zisky z utorka (16. 4.), keď posilnilo približne o 1,5 centa.

Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3129 USD/EUR, na rovnakej úrovni ako v utorok. To znamená, že dolár stál 0,7617 eura.

Odborníci si nie sú istí, čo spôsobilo oslabenie spoločnej meny. Keďže neboli zverejnené žiadne zásadné makroekonomické údaje, trhu chýbali fundamentálne impulzy. Tlak však prišiel zo strany akciových trhov. Zhoršená nálada na akciových trhoch vysvetľuje len časť poklesu kurzu eura, keďže súvislosť medzi rizikovým apetítom a vývojom eura sa v uplynulých týždňoch oslabila.

Impulzom pre ďalší vývoj môže byť správa americkej centrálnej banky (Fed) o stave ekonomiky USA. Takzvaná Béžová kniha bude zverejnená večer. V prípade negatívneho hodnotenia vývoja ekonomiky trhy budú počítať s tým, že Fed nezačne v dohľadnom čase sprísňovať menovú politiku, čo by mohlo oslabiť dolár.
 

Vyberte región